Aquarium World


Ferskvannsakvarier

Teknikk
Sjekklister
Vann
Filtrering

Fisk
Hva er en
  akvariefisk
Artspresentasjoner
Kjønnsforskjeller

Akvarieplanter

 
 
Hva er ferskvannsakvaristikk?
I dag er det vanlig at de fleste nye akvarister starter opp med ferskvannsakvarier - nærmere bestemt tropiske ferskvannsakvarier. Teknisk utstyr til ferskvannsakvarier, samt et rimelig bra utvalg av tropiske planter og fisker, finner man i de aller fleste zoobutikker over hele landet.
Et vakkert innredet og velstelt akvarium er en pryd for et hvert hjem
Ferskvannsakvaristikk er skikkelig interessant!
For mange er ferskvannsakvariet det billige, lett tilgjengelige og lettholdte alternativet når de vil ha seg et akvarium. Det kan imidlertid ikke herske noen som helst tvil om at det også er svært mange som driver med ferskvann helt enkelt fordi de finner andre utfordringer der enn i saltvann. Ferskvannsakvaristikk byr på en utrolig mengde varierte biotoper, på tusenvis av vakre og interessante fisker, på hundrevis av vannplanter og faktisk også på en hel del virvelløse dyr.

Ferskvannsakvarister kan avle på sirlige gullfiskvarianter (i tråd med flere hundre års kinesisk tradisjon), eller de kan gjenskape naturtro klippekystbiotoper fra østafrikanske Lake Malawi. Ferskvannsakvarister kan observere sprøytetetraer som legger sine egg over vann (!), eller studere fireøynefiskenes merkelige doble øyne. De kan samle på fargerike regnbuefisker fra Ny Guinea, eller på menneskeskapte varianter av den berømte guppyen. Mulighetene er enorme.

Større tabbekvote?
Det finnes nok flere årsaker til at ferskvannsakvarier har blitt mer utbredt enn saltvannsakvarier, men i tillegg til spørsmålet om tilgjengelighet, kan det kanskje ligge på det at det er vanskeligere å tabbe seg helt ut med et ferskvannsakvarium! Selv om man sluntrer unna med vedlikeholdet, gir for mye mat, sparer inn lovlig mye på det tekniske utstyret, eller til og med gir blaffen i å sette seg inn i de aller nødvendigste biologiske og tekniske forutsetningene, så har man faktisk en reell mulighet til å få akvariet til å fungere på et vis. Skikkelig moro, eller virkelig vakkert, blir det kanskje aldri - men når man ikke vet bedre er det utrolig hva man kan være fornøyd med!

'Aquarium World' hjelper deg
Selv om det er lett å gjøre feil med akvarier (som med så mange andre former for dyrehold), er det slett ikke så mye som skal til for å lykkes riktig godt. Det er bare snakk om å ha oversikten over - og forstå - visse basiskunnskaper. Det vil du få god hjelp til her på 'Aquarium World'.

Ferskvannsakvaristikk er imidlertid et enormt felt, og det finnes hverken bøker, internettsteder eller menneskelige hjerner som omfavner det hele. 'Aquarium World' vil dog gradvis bygge opp en stadig større database som kan hjelpe og fascinere deg i din søken etter kunnskap og ideer. Husk å komme tilbake regelmessig for å finne oppdateringer.

 

Klikk for å gå tilbake til hovedsiden for

'Ferskvannsakvaristikk'

 

© 1999, Aquarium World