Aquarium WorldFreshwater

FISK:

Hva er en
akvariefisk
Antall arter

Artspresentasjoner
Populærnavn
Vitenskapelige navn

Kjønnsforskjeller

 
 
 

Poecilia reticulata Peters, 1859

Populærnavn:
Poecilia reticulata, hannGuppy; Millionfisk

Synonymer:
Lebistes reticulatus

Systematisk tilhørighet:
Familie: Poeciliidae (levendefødende tannkarper)
Orden: Cyprinodontiformes (tannkarper)

Utbredelse:
Mellom-Amerika og nordlige Sør-Amerika; sørkaribiske øyer. Fiskene som er i vanlig handel i dag er nesten utelukkende avlsformer som kun finnes i akvarier.

Størrelse:
Hannene vanligvis maks. 3,5 cm, hunnene 6 cm. Det er framavlet noen "kjempevarianter" som blir 50-60% større enn dette.

Vannverdier:
I utgangspunktet en meget tolerant art, som kunne tilpasse seg de fleste vannkvaliteter. De fleste foredlede akvariestammer i dag er mer ømfintlige og bør holdes ved vannkvaliteter innenfor:
GH = 15 til 30 °dH
pH = 7,0 til 8,0
Temperatur = 20 til 28 °C

Fôr:
Tilnærmet altetende. Kan lett holdes på tørrfôr.

Generell beskrivelse:
En av de klassiske akvariefiskene som nesten alle eldre akvarister har startet sin hobbykarriere med. Var tidligere regnet som noe av det enkleste man kunne holde i akvarier, men mange av dagens akvariestammer er dessverre ikke så hardføre som de burde ha vært.

Hannen er nesten alltid betydelig mer fargesterk og har større og flottere finner enn hunnen. Det finnes et meget stort antall ulike fargevarianter, men hunnene av de fleste av disse er temmelig like med hovedfarger i grått og brunt. Følg denne linken for å lære mer om kjønnsforskjeller på levendefødende tannkarper.

Generelt en lett art å få avkom av. Den føder levende unger i store kull som ofte inneholder 40-50 unger eller fler. Første ungekull kan komme 3-4 uker etter første befruktning. Hunnen kan lagre sæd for senere bruk, og senere kan derfor flere kull følge på, med omtrent samme intervaller, uten at en ny befruktning er ubetinget nødvendig.

© 1999, Aquarium World