Aquarium WorldFreshwater

FISK:

Hva er en
akvariefisk
Antall arter

Artspresentasjoner
Populærnavn
Vitenskapelige navn

Kjønnsforskjeller

 
 
 

Melanotaenia praecox (Weber & de Beaufort, 1922)

Populærnavn:
Melanotaenia praecox, hannNeonregnbuefisk; Diamantregnbuefisk; Dvergregnbuefisk

Synonymer:
Rhombatractus praecox; Nematocentris praecox

Systematisk tilhørighet:
Familie: Melanotaeniidae (regnbuefisker)
Orden: Atheriniformes

Utbredelse:
Mamberamo River i Irian Jaya, Indonesia (nordvestre Ny Guinea).

Størrelse:
Hann 6 cm; hunn 5 cm.

Vannverdier:
GH = 3 til 12 °dH
pH = 6,0 til 7,5
Temperatur = 24 til 28 °C

Fôr:
Overveiende planktonspiser i naturen, men aksepterer lett mange typer erstatningsfôr, inkl. tørrfôr, frossenfôr m.v.

Generell beskrivelse:
En praktfull, liten regnbuefisk som egner seg fremragende for selskapsakvariet. Den ble første gang oppdaget i 1920 og vitenskapelig beskrevet to år senere, men forble deretter ukjent utenfor de vitenskapelige kretser. Så sent som i 1982 skrev Gerald Allen (i boken 'Rainbowfishes of Australia and Papua New Guinea', TFH Publications, side 81) at man kun kjente til de 31 spritkonserverte eksemplarene fra 1920. Artens praktfulle fargetegning i levende live var altså ukjent.

I 1992 fikk imidlertid tyskeren Heiko Bleher anledning til å foreta en innsamlingsreise til Mamberamo River, hvor han (i tillegg til mange andre spennende fisker) også gjenoppdaget Melanotaenia praecox og fikk den med seg levende hjem. Arten tok akvarieverdenen med storm, selv om oppdretterne den første tiden forsøkte å beskytte sitt eget marked ved kun å selge hannfisker.

I dag er neonregnbuefisken imidlertid vel etablert i akvaristikken og oppdrettes av mange, både amatører og profesjonelle. Den er en fremragende stimfisk for selskapsakvariet, og et spennende alternativ til mer tradisjonelle stimfisker - som rasboraer og tetraer. Den beskjedne størrelsen gjør det fullt mulig å holde en skikkelig stim på f.eks. 15-20 eksemplarer selv i mindre akvarier.

Hunnen er noe mindre og litt svakere i fargene enn hannen, men likevel mer fargerike enn hva vanlig er hos andre regnbuefisker. Kjønnsmodne hanner utvikler også en betydelig høyere kroppsform enn hunnene.

© 2000, Aquarium World