Aquarium WorldFISK:

Hva er en
akvariefisk
Antall arter

Artspresentasjoner
Populærnavn
Vitenskapelige navn

Kjønnsforskjeller

 
 
 
Kjønnsforskjeller hos fisk
Et av de aller vanligste tilleggene til en fiskebestilling, slik man kan høre i en akvarieforretning, er "La meg få en hann og en hunn!", eventuelt "Jeg vil ha en gutt og en jente!". Ønsket er forsåvidt lett forståelig, i allfall i de fleste tilfellene, men bestillingen er ikke alltid like enkel å oppfylle for den stakkars ekspeditøren. Derfor må man mistenke at ikke så rent få fisk har blitt solgt medGuppypar påstått kjønnsbestemmelse, uten at det er særlig sannsynlig at det har ligget reell fagkunnskap bak avgjørelsen. Det samme problemet opplever også mange akvarister privat, når de vil forsøke å finne ut hvilken kjønnsfordeling det er i deres fiskebestand.

Ytre kjønnsforskjeller
Om man dissekerer en kjønnsmoden fisk kan man påvise hva slags kjønnsorganer individet har - om det er testikler eller eggstokker. Det har man dog meget liten hjelp av i praktisk akvaristikk. Følgelig er det de kjønnsforskjellene som er synlige utvendig på fisken som er interessante. Noen av våre vanligste akvariefisker, som f.eks. voksne guppyer, sverddragere og dvergguramier, kan man ganske lett se kjønnsforskjell på - om man vet hva man skal se etter. På mange andre fisker er det betydelig vanskeligere, eller kanskje til og med nesten umulig. Det finnes imidlertid nesten alltid et eller annet man kan se etter for å gjøre en kvalifisert gjetning, som med litt flaks kan føre til målet.

De følgende sidene lister de viktigste tipsene for noen vanlige grupper av ferskvannsfisker. Klikk på navnene i oversikten under for å gå videre.

Familieoversikt
- kjønnsforskjeller -
   
Levendefødende tannkarper
guppy, molly, platy, sverddrager m.v.
Karpefisker
barber, rasbora, danio, gullfisk m.v.
Karpelaks
tetraer
Cichlider
inkl. scalarer og diskus
Labyrintfisker
guramier, kampfisk
Maller
pansermaller, sugemaller m.v.

 

© 1999, Aquarium World