Aquarium WorldFISK:

Hva er en
akvariefisk
Antall arter

Artspresentasjoner
Populærnavn
Vitenskapelige navn

Kjønnsforskjeller

 

 
Hva er en akvariefisk ?
Akvariefisk er et temmelig vidt begrep. Strengt tatt må det kunne omfatte alle fisker overhodet, så sant de kan holdes i akvarium. I daglig tale innskrenker vi det imidlertid til å omfatte små, eksotisk utseende arterKlikk for å gå til artspresentasjoner (overveiende tropiske) som er vanlige i kommersiell handel. Selv med den begrensningen er det sannelig ikke få av dem!

Hvor mange?
De største bøkene om ferskvannsakvariefisk omtaler ofte 1.500 til 2.000 ulike arter. Standard utvalg i akvariehandelen er imidlertid nødvendigvis mye mindre. Utover et fast utvalg av 15-20 bestselgere, vil man stort sett finne at utvalget i norske akvarieforretninger omfatter ca 400 arter, pluss en mengde avlsformer og varianter. På spesialbestilling vil mange forretninger dog kunne levere langt flere arter. Følg denne linken for å finne en oversikt over antall arter av tropiske akvariefisker - totalt antall og antall vanlige handelsarter i Norge.
(Saltvannsfisk er ikke tatt med i tallene her.)

Hvor kommer akvariefiskene fra?
Det meste av ferskvannsfiskene som selges i dag er oppdrettet i fangenskap, men enkelte arter fanges også i vill tilstand. Internasjonalt er det (gjennom mange år) Singapore som er den aller største eksportøren. På en god annenplass kommer USA, tett fulgt av Kina (vesentlig fra Hong Kong). Blant andre viktige leverandører finner vi f.eks. Brasil, Colombia, Indonesia, Israel, Japan, Nederland, Nigeria, Peru, Sri Lanka, Thailand, Tsjekkia og Tyskland.

© 1999, Aquarium World