Aquarium WorldSjekkliste

Stell gjennom året

Fiskene
Gullfisk
Koi
Gullvederbuk

 
 
 
Gullfisken som damfisk
Viltformen av gullfisken Carassius auratus, som finnes i Kina og Mandsjuria, er en nokså kjedelig utseende gråbrun fisk. Imidlertid har de den interessante egenskapen at det kan forekomme individer med hel eller delvis gullfarge. Kineserne oppdaget dette, og nedtegnet beskrivelse av fenomenet, for mer enn 1700 år siden. På 1500-tallet var hold av gullfisker i dammer og innendørs krukker og kar vidt utbredt i Kina, og selektiv avl for å fremskaffe nye og spennende former begynte. Etterhvert spredde interessen for gullfisker seg over hele verden, og i dag finnes det et utall forskjellige raser, med stor variasjonsbredde i farger såvel som i former (les mer om dette ved å følge denne linken).
Gullfisker i hagedam
Gullfisk i hagedammen
Den opprinnelige gullfisken, som skiller seg lite fra stamformen i annet enn fargen, er en førsteklasses damfisk. Den har en hardførhet som knapt overgåes av noen annen fisk. Størrelsen passer også meget bra for de fleste hagedammer. Maksimalstørrelsen er ca. 35 cm, men det er forholdsvis sjelden å se dem så pass store. Den viktigste egenskapen til den "vanlige" gullfisken er allikevel at den er meget vakker i sin enkelhet.

Blant de øvrige rasene kan også komethalene regnes som godt holdbare i dammer. Mer "fancy" gullfiskraser, såsom slørhaler, teleskopøyne, løvehoder, himmelkikkere, bobleøyne og hva de nå heter alle sammen, passer bedre i et akvariums beskyttede miljø. I en god og varm sommer kan de nok klare seg utendørs, men generelt blir det for kalt for dem. Overvintring må iallfall skje innendørs. Dersom man vil forsøke seg med slike raser, anbefales de som ser mest mulig "ordinære" ut. Desto mer underlig utseende en rase har, desto mindre hardfør er den.

© 1999, Aquarium World