Aquarium WorldSalt eller fersk?

Fisk
Arter i handelen

Evertebrater
Arter i handelen

Algespisere

Teknikk
Historisk tilbakeblikk
Vellykket?
Litt biologi
Teknisk introduksjon
Avfallsstoffer
Kalsium
Belysning

 
 
 
Eremittkreps
Blant eremittkrepsene finnes det både griske rovdyr og fredelige algeetere. Tidligere var det hovedsakelig de største, mest fargesterke, og dessverre også mest rovgriske, artene som ble importert. Den hårete, skarlagensrøde Dardanus megistos er et godt eksempel i så måte. Med en lengde på opptil 15 cm og en enorm appetitt er den et dårlig valg for korallrevsakvariet.

Calcinus laevimanus er en av de vakreste små algespisende eremittkrepsene, og blir hyppig importert fra Indo-PacificSmå algespisere
I de senere årene har det blitt stadig vanligere å se små (oftest 1-2 cm), spinkle arter i handelen. Primært tilhører de slektene Calcinus og Clibanarius, men noen andre aktuelle slekter kan også påtreffes. Mesteparten av disse eremittkrepsene er utmerkede algeetere som konsentrerer seg om små kortvokste alger, noe i mellomting mellom det som sneglene tar og det fisker som blennider tar.

Clibanarius tricolor er en karibisk ermeittkreps som har vist seg å være en fremragende algespiser for korallrevsakvarietDessverre finnes det ingen sikker metode for å avgjøre om eremittkreps er algeetere. Det kan finnes rovdyr også blant små arter. Søk råd hos zoohandleren og hos andre akvarister som har erfaring med de aktuelle artene. Skulle man være uheldig, og få inn et rovdyr, er det heldigvis ikke spesielt vanskelig å fange eremittkrepsene igjen.

 

© 1999, Aquarium World