Aquarium WorldSalt eller fersk?

Fisk
Arter i handelen

Evertebrater
Arter i handelen

Algespisere

Teknikk
Historisk tilbakeblikk
Vellykket?
Litt biologi
Teknisk introduksjon
Avfallsstoffer
Kalsium
Belysning

 
 
 
Sjøpinnsvin
Sjøpinnsvin er godt kjent som algeetere blant de fleste akvarister. De er også utrolig effektive, men dessverre særdeles ukritiske i hva de spiser. Når et sjøpinnsvin har krøpet over den levende steinen i akvariet er det sjelden mye tilbake. Alle former for alger, inklusive alle kalkalger, blir effektivt beitet ned.
Sjøpinnsvin, som denne velkjente Diadema setosum, er utrolig effektive til å beite ned algevekst. Vær imidlertid oppmerksom på at de fleste sjøpinnsvin tar mye mer enn hva akvaristen vanligvis ønsker, og etterlater en kritthvit død steinoverflate.
Aktuelle arter
Blant de mest aktuelle artene av algespisende sjøpinnsvin, som også forekommer neonlunde regelmessig i handelen, finner vi Diadema-artene, Mespilia globulus, Salmacis bicolor og Echinometra mathaei. Tripneustes gratilla er også en vanlig og vakker art, men den har en tendens til å foretrekke større og kjøttfulle alger, heller enn trådalgene som akvaristen helst vil bli av med.
3 algespisende sjøpinnsvin: Salmacis bicolor (t.v.), Echinometra mathaei (midten, foto: Alf Jacob Nilsen), og  Mespilia globulus (t.h.).
Advarsel!
I veldig store akvarier, eller i tilfeller hvor man er svært plaget av ukontrollerbar algevekst, kan sjøpinnsvin nok benyttes for algekontroll. Mengden av sjøpinnsvin må imidlertid begrenses sterkt om man skal unngå å få et helt "sterilt" akvarium med nedgnaget, hvit stein. Som en tommelfingerregel kan man kanskje antyde 1 sjøpinnsvin pr 100-200 liter vann, men altså ingen dersom man har en vakker kalkalgevekst som man vil ta vare på!

© 1999, Aquarium World