Aquarium WorldSalt eller fersk?

Fisk
Arter i handelen

Evertebrater
Arter i handelen

Algespisere

Teknikk
Historisk tilbakeblikk
Vellykket?
Litt biologi
Teknisk introduksjon
Avfallsstoffer
Kalsium
Belysning

 
 
 
Froskefiskene - så stygge at de er vakre
'Denne fisken er vakker fordi den er så stygg' skrev den kjente akvariebokforfatteren Herbert R. Axelrod i 1975 i en omtale av en froskefisk. Det kan være mye sant i det; froskefiskene stod definitivt ikke fremst i køen da skjønnheten ble fordelt, men med sin utrolige kamuflasjedrakt har de alikevel en fascinerende tiltrekningskraft som gjør at man får lyst til å lære dem nærmere å kjenne.
To individer av froskefisken Antennarius commersoni fotografert på Maldivene. Formodentlig utgjør de to et par. Foto: Alf Jacob Nilsen
Froskefiskene er medlemmer av slekten Antennarius, familien Antennaridae. De hører til ordenen marulker, Lophiformes, som også omfatter vår egen nordlige breiflabb, Lophius piscatorius. Det har blitt beskrevet ca 24 arter av Antennarius, og de finnes i de fleste tropiske havområder, på korallrev og i andre steinete biotoper. Generelt er det ganske små fisker, mange arter blir ikke lengre enn 4-8 cm, og selv de største froskefiskene er kun 35 cm som fullvoksne.

Utover artene er variasjonen stor pga at det finnes svært mange fargevarianter. I noen tilfeller finnes en og samme art i alle fargeavskyggninger fra hvitt via brunt, gult, oransje, rødt og lilla, til ensfarget svart. Hos noen synes fargevariasjonene å følge geografiske skillelinjer, hos andre kan man finne flere varianter i samme område. Se f.eks. fotoet ovenfor, av to svært forskjellige individer av Antennarius commersoni fotografert på Maldivene.

Froskefiskene må være noen av de mest uformelige fiskene som finnes. Kroppen er klumpete og sammentrykket fra sidene (i motsetning til breiflabben, som er flattrykket ovenfra). Skinnet er tykt og nokså løst festet til kroppen - det ser ofte ut til å være mange nummer for stort for eieren. Skinnet mangler skjell, derimot er det som oftest dekket med store og små vorter, samt trådformete og buskete vedheng.

Brystfinnene er plassert langt bak på kroppen og utstyrt med et albueliknende ledd. Bukfinnene er derimot plassert langt fremme, nærmest på halsen av dyret. Gjelleåpningen er bare et lite rundt hull nær brystfinnen. Munnen er svært stor og plassert temmelig loddrett - og fremragende egnet til å svelge STORT bytte!


På neste side kan du lese om
'Froskefiskenes spisevaner'

 

© 2000, Aquarium World