Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Turquoise Discus
Turquoise (eller på norsk - turkis) er en av de eldste avlsformene vi har av diskus, og de første kom på markedet allerede på slutten av 1960-tallet.
Turquoise diskus fra Aquarama '99
Jack Wattley var pioneren
Man skal ikke gå så veldig langt tilbake i tid for å komme til en periode da brune diskus var bortimot den eneste fargeform akvarister kjente. De hadde kanskje hørt om mer eksklusive ville varianter, som de såkalte 'Royal Blue', men svært få hadde holdt dem i akvarium. De få fargerike, blå og grønn-stripete diskusene som ble importert var ekstremt etterspurte, samt svært kostbare og vanskelige å få tak i.

Det var derfor meget naturlig at oppdrettere forsøkte å frembringe mer fargerike diskus, ved å hybridisere ville stammer og avle selektivt på det beste avkommet. Den første stabile stammen av turkisdiskus ble fremavlet av amerikaneren Jack Wattley og hans navn har dermed blitt uløselig knyttet til diskusens historie. Den opprinnelige 'Wattley Turquoise" hadde en brun bunnfarge tett dekket med langsgående, lett bølgete turkise striper. Snart fulgte andre oppdrettere opp, med ytterligere varianter av turkis-type. Tyskeren Eduard Schmidt-Focke utviklet sin "Rot Türkis", hvor stripene ligger på vakker rødbrun bunn.

Dagens turkisdiskus
I dag oppdrettes turkisdiskus over hele verden, også i Norge, og mange flotte stammer finnes. Fra den opprinnelige hovedtypen har det blitt utviklet variasjoner f.eks. hvor stripene er brutt opp i flekker ('Pearl'), eller hvor stripene er ekstremt tynne ('Fine Line' og 'Snake Skin').


Følg pilen for å lese mer om
'Diskus på Aquarama '99'

© 1999, Aquarium World