Aquarium WorldHISTORIE:

Det store spranget

Grays katt

Warington

 
 
Akvaristikkens historie
Hold av vannlevende dyr i dammer, krukker, boller, og glassbeholdere - kort sagt det vi i dag kaller akvaristikk - er slett ikke noe nymotens påfunn.
Kinesisk gullfisk - fra MARTINET (1780): Histoire naturelle des Dorades de la Chine.

De første akvarister
De gamle egypterne anla de første hagedammer, med cichlider for pryd og matnytte, for ca. 3.500 år siden. Halvannet tusen år senere, ved begynnelsen av vår tidsregning, var fiskedammer med såvel ferskvann som saltvann et populært innslag i velstående romeres hager. Vi kan imidlertid si at akvaristikkens virkelige grunnmur ble lagt for omkring 1.700 år siden, da kineserne oppdaget noen karusser med avvikende røde og gullaktige flekker. I løpet av Sung-dynastiet (år 960-1279) utviklet det seg en stor interesse for disse fiskene, som vi i dag kjenner under navnet 'gullfisk' - Carassius auratus, og kineserne begynte systematisk å avle på dem. På 1500-tallet var hold av gullfisker i dammer og innendørs krukker og kar vidt utbredt i Kina, og man var godt i gang med et nitid avlsarbeide for å fremskaffe nye og spennende former.

Kinesisk gullfisk - fra MARTINET (1780): Histoire naturelle des Dorades de la Chine.Akvaristikken kommer til Europa
Etter romerrikets fall ser det ut til at den vestlige verden helt mistet interessen for fisk, som annet enn mat. I renessansen så vi imidlertid igjen en voksende fascinasjon for fisken som dekorasjon og underholdning. I 1554 skrev Guillaume Rondelet (professor i medisin ved universitetet i Montpellier i Syd-Frankrike) at hans kone hadde holdt en fisk i live i en glassbeholder gjennom tre år. Det tidligste tegnet på at gullfisker kan ha kommet til Europa finner vi den 28. mai 1665, da engelskmannen Samuel Pepys skrev i sin berømte dagbok at han hadde sett vakre utenlandske fisker som ble holdt i et glass med vann. Det er dog de som mener at fiskene som Pepys skrev om også kan ha vært 'paradismakropoder', Macropodus opercularis - hvilket ikke ville være mindre interessant. I 1742 vet vi imidlertid med sikkerhet at gullfisker ikke lengre var noen sjeldenhet i England. Den berømte poeten Kinesisk gullfisk - fra MARTINET (1780): Histoire naturelle des Dorades de la Chine.Thomas Gray skrev det året et dikt som har blitt et av de klassiske i litteraturhistorien: "On a Favourite Cat, Drowned in a Tub of Goldfishes".


På neste side kan du lese om
'Det store spranget'

© 1999, Aquarium World