Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Ring i Murano-glass
Den lille øya Murano utenfor Venezia, har vært et senter for glasskunst siden det 13. århundrede da den venetianske republikken beordret alle glassarbeidere til å flytte sin virksomhet dit. Årsaken var redselen for at glassmeltingen skulle forårsake branner i byen.

Ring i Murano-glassDet tvungne eksilet på Murano viste seg å være fruktbart for glassmakerne. Ikke bare opparbeidet de en status som etterhvert gjorde det mulig for deres døtre å gifte seg inn i de mest aristokratiske familiene i Venezia; de rendyrket også sitt håndverk til å bli de ledende i Europa. De var lenge de eneste som visste hvordan man laget speiler, og de raffinerte teknikker for produksjon av krystall, emaljert glass, glass med gulltråder, mangefarget glass, melket glass og imiterte juveler i glass. I mange hundre år hadde de et tilnærmet monopol på finere glassarbeider.

En fiskering i Murano-glass
Vi kan ikke påstå at den avbildede ringen er noe fremragende eksempel på Murano-glasskunsten, men den er likevel typisk for mye av det som produseres der nå. Fargerike fisker, som denne, innstøpt i klart glass (oftere formet som hval, fugler, akvarier, boller etc.) er blant de mest populære nipsgjenstandene fra Murano i dag. Vi falt for ringen da vi så den i en Murano-spesialbutikk i Roma, selv om det må medgis at den er særdeles lite attraktiv som smykke betraktet!

Et søk på Internett (murano + fish) burde gi flere treff på tilsvarende arbeider.

figur_banner.jpg (8825 bytes)

© 2000, Aquarium World