Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Cichlider på frimerker
Cichlidene er en av de aller viktigste familiene av akvariefisk. Blant de ca 1.300 artene som er kjent, er minst 90 å regne som vanlige akvariefisker, mens ytterligere flere hundre dukker opp mer eller mindre sporadisk. Mange akvarister er lidenskapelig opptatt av nettopp cichlider, og konsentrerer seg om å samle og lære mest mulig om f.eks. cichlider fra den østafrikanske Malawisjøen, eller bestemte slekter av søramerikanske cichlider. Selvfølgelig finner vi massevis av cichlider også på frimerker.

Malawisjøens cichlider
Frimerkene ovenfor er blant de aller vakreste cichlide-merkene som er utgitt. Dette miniatyrarket fra staten Malawi viser fire utvalgte arter som er endemiske til nettopp Malawisjøen. Malawisjøen, som med 31.000 km² er verdens niende største innsjø, grenser mot Malawi, Tanzania og Moçambique. Sjøen er kjent for sin ekstreme artsrikdom. Selv de mest konservative overslag på artsantallet kommer opp i mer enn 200 av cichlider alene, men det er vanskelig å si med sikkerhet hvor grensene mellom de ulike artene går. De mest optimistiske anslagene kommer derfor opp i 600 cichlidearter i Malawisjøen!

På miniatyrarket over ser vi fire typiske klippekyst-cichlider, eller Mbuna som de kalles av de innfødte. På 4t-merket ser vi en hunn av Melanochromis johanni; på 10t-merket er Pseudotropheus livingstonii sammen med et sneglehus av Lanistes sp. som tjener som skjulested for ungfisker. Videre befinner en hunn av såkalt 'rød zebra' seg på 20t-merket. Denne var lenge regnet som en variant av Pseudotropheus zebra, men formodentlig er det riktigere å kalle den Pseudotropheus estherae. På 40t-merket er det avbildet en OB (=orange blotch) hunn av Genyochromis mento.

Andre cichlider på frimerker
Blant de 40-50 andre frimerkene med cichlidemotiv i vår samling, har vi plukket ut 7 merker fra 7 land, som viser forskjellige arter. I rask rekkefølge er disse (regnet fra øverste venstre hjørne og rundt med klokken):

Scalaren Pterophyllum scalare, på merket fra Ungarn; sommerfugl-cichliden Microgeophagus ramirezi, på merket fra tidligere DDR; diamant-cichliden Etroplus suratensis på merket fra Sri Lanka; en Cichla ocellaris på merket fra Guyana; en Moçambique-munnruger Oreochromis mossambicus på merket fra British Honduras; et par av juvelcichlider, muligens Hemichromis bimaculatus, på merket fra Guinea; og, tilslutt, på det sjeldne merket fra Togo - en Tilapia zillii.


Følg pilen for å lese mer om
'Fisk på frimerker'

© 1999, Aquarium World