Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Keiserfisk på frimerker
Keiserfiskene (familien Pomacanthidae) har, i like stor eller t.o.m. større grad enn sommerfuglfiskene, blitt et symbol på korallrevets liv. At også de er flittig avbildet på frimerker er derfor knapt noen overraskelse. På våre utvalgte seks frimerker, ser vi fem forskjellige arter av keiserfisk. De tre merkene til venstre viser atlantiske fisk, mens de tre til høyre viser indo-pacifiske arter.

Keiserfisk på frimerkerMerket fra British Virgin Islands (øverst til venstre) er utstyrt med en svært naturtro gjengivelse av Holacanthus tricolor - den såkalte 'Rock Beauty'. Denne mellomstore (opptil 20 cm lange) keiserfisken fra Karibien lever overveiende av svamp i naturen, men vil også av og til kunne tilvennes alternativ føde. Den er likevel utvilsomt en fisk som bare svært erfarne saltvannsakvarister bør gi seg i kast med.

Under Rock Beauty'en ser vi to merker fra hhv St. Vincent i Karibien og Republikken Togo i Vest-Afrika. Teksten på begge frimerkene hevder at det er Pomacanthus arcuatus som er avbildet. Om man studerer detaljene er det imidlertid ingen tvil om at det er den beslektede Pomacanthus paru som faktisk har stått modell for begge! Det stemmer også bedre med at P. paru faktisk finnes både i Karibien og Vest-Afrika, mens P. arcuatus er rent karibisk. Med en lengde på opptil 38 cm blir P. paru alt for stor for de aller fleste akvarier, men hardførheten forøvrig er rimelig god.

Frimerket øverst til høyre, fra Cocos (Keeling) Island, må nærmest regnes som en kuriositet. Ikke fordi merket er sjeldent, men fordi det er det eneste frimerket vi hittil har sett hvor det er temmelig åpenbart at kunstneren har brukt en død fisk som modell! Centropyge colini, som arten heter, er en dvergkeiserfisk som var helt ukjent for vitenskapen inntil mars 1974 da Dr. William Smith-Vaniz og Patrick Colin fanget tre eksemplarer på 50-75 meters dyp nettopp ved Cocosøyene. I levende tilstand har fisken en praktfull, intenst sitrongul kroppsfarge og himmelblå rygg og ryggfinne, men etter døden blir den fort brun og trist. Arten er liten (7 cm) og trives bra i akvarier, men den er sjelden i handelen og svært kostbar.

Sri Lanka, hvor merket i midten til høyre kommer fra, er midt i utbredelsesområdet til selve Keiseren - Pomacanthus imperator. Denne vidt utbredte arten blir opptil 40 cm lang, og er derfor alt for storvokst for de aller fleste akvarier. Dersom den får romslig med plass (1.000-1.500 liter eller mer) kan den imidlertid både trives og leve lenge.

Det siste merket er et filatelistisk sett mer tvilsomt samleobjekt fra sjeikdømmet Ajman. Fisken er imidlertid pen nok!  Frimerket viser den inntil 25 cm lange Pygoplites diacanthus, en art som man har svært vekslende erfaringer med i akvarier. Arten finnes fra Rødehavet og Østafrika til Tuamotu-øyene i Stillehavet, og det kan se ut til at vestlige individer (som har et oransje brystparti - som individet på frimerket) er lettere å aklimatisere enn individer fra de østlige delene av utbredelsesområdet (som kjennetegnes ved å ha blåfarget bryst).


Følg pilen for å gå til førstesiden om
'Fisk på frimerker'

© 1999, Aquarium World