Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
Labyrintfisk på frimerker
Labyrintfisk er populærnavnet på medlemmene av underordenen Anabantoidei av orden Perciformes. Navnet har de fått fordi deler av gjellene er omdannet til et spesielt pusteorgan, kalt labyrinten. Takket være dette organet kan labyrintfiskene puste både i vann og luft. Luft som snappes opp gjennom munnen passerer gjennom foldingene i labyrinten, hvor tynne blodårer tar opp oksygenet.
Labyrintfisk på frimerker
Selv om mange labyrintfisker er populære, lettholdte akvariefisker, er det ikke så veldig vanlig å finne dem avbildet på frimerker. Ovenfor ses imidlertid fire vakre eksempler som alle illustrerer velkjente akvariefisk:

Øverst til venstre er et merke fra Singapore, som viser viltformen av blå gurami, Trichogaster trichopterus. Denne er faktisk en av våre aller eldste tropiske akvariefisker, som ble innført til Europa første gang allerede i 1896! De blå guramier vi ser i dag er, nesten uten unntak, menneskeskapte avlsformer med langt sterkere blå farge enn viltformen. Det finnes også marmorerte former (marmorert gurami) og gule former (gullgurami).

Til høyre i øvre rekke ser vi den praktfulle lille honningguramien, Colisa chuna, på et merke fra tidligere DDR. Det er kun hannene som har så flotte farger som vist på frimerket. Hunnene er mer ensfarget gråbrune.

Kampfisken, Betta splendens, ses nederst til venstre på frimerket fra Ungarn. Dette er hann av en slørfinnet avlsform, slik som vi vanligvis ser dem i handelen i dag. Gjennom mange generasjoner har de blitt systematisk avlet på for å frembringe større og flottere finner, og flere og mer strålende fargevarianter.

Det siste merket (nederst til høyre) er fra Ekvatorial-Guinea i Vest-Afrika, men viser den østasiatiske (Kina, Korea, Taiwan) paradisfisken, Macropodus opercularis. Denne labyrintfisken er på grensen til å være en kaldtvannsfisk og trives ubetinget best i temperaturområdet 16-22 °C. Takket være toleransen for lave temperaturer og muligheten til å overleve i oksygenfattig vann, var dette en av de aller første eksotiske fiskene som ble innført til Europa. Nøyaktig når det skjedde vet man ikke, ettersom sjømenn kan ha hatt dem med seg nær sagt når tid som helst. Man vet med sikkerhet at paradisfisker fantes i Frankrike i 1869, men det er også mulig at det var paradisfisker engelskmannen Samuel Pepys skrev om så tidlig som i 1665!


Følg pilen for å lese mer om
'Fisk på frimerker'

© 1999, Aquarium World