Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Sommerfuglfisk på frimerker
Så er vi over på tropiske saltvannsfisker, eller korallrevsfisker, på frimerker. Vi starter først med de kanskje aller mest velkjente korallrevsfiskene, sommerfuglfiskene av slekten Chaetodon (familien Chaetodontidae). De aller fleste mennesker har hørt om og sett bilder av sommerfuglfisker, og de fleste saltvannsakvarister har i det minste drømt om å holde dem i akvarium. Det er imidlertid ikke så helt lett, ettersom svært mange av dem er utpregete næringsspesialister som er vanskelige å holde i fangenskap. Heldigvis finnes det imidlertid noen positive unntak.
Sommerfuglfisk på frimerker
Fargesterke "juveler"
Det lille knippet av frimerker vi har valgt ut viser noen fine eksempler på skjønnheter blant sommerfuglfiskene, og vil knytte noen kommentarer om bl.a. akvariehold til dem. Først (øverst til venstre) ser vi Chaetodon ornatissimus på et merke fra Cocos (Keeling) Islands i Det Indiske Hav. Denne praktfulle fisken er vidt utbredt, fra Sri Lanka i vest til Hawaii i øst, og kan derfor av og til dukke opp i akvariehandelen. Dens eneste aksepterte næring er imidlertid levende korallpolypper, hvilket slett ikke er enkelt å skaffe i store mengder. Med dagens kjente akvarieteknologi er C. ornatissimus dødsdømt og den bør få bli på revet!

Frimerke nummer to i øvre rekke er fra den britiske øya St. Helena i det sentrale Atlanterhavet og viser en sommerfuglfisk som kun finnes her og ved "naboøya" Ascension litt lengre nord. Tegningen er litt abstrakt og gjengivelsen av fargetegningen er ikke 100%, men utseendet til Chaetodon sanctaehelenae er likevel lett gjenkjennelig. Forfatteren av disse linjer (Akvariekonsulenten Svein A. Fosså) har et svakt minne om å ha sett arten i akvariene til den britiske ichtyologen Roger Lubbock (1952-1981), som spesialiserte seg på fiskefaunaen ved de oseaniske Atlanterhavsøyene. Utover det har arten sannsynligvis aldri blitt holdt i akvarier. Så vidt man vet er arten imidlertid overveiende planktonspiser, og burde derfor kunne leve bra i akvarier.

På frimerket fra Polen (øverst til høyre) ser vi Chaetodon melannotus, som finnes fra Rødehavet til Samoa. Med en variert fôring med fiskekjøtt, reker, mysis, muslinger etc kan denne arten trives svært bra i akvarier. Som sommerfuglfisker flest vil den sannsunligvis forsyne seg av det meste av virvelløse dyr i akvariet, inklusive korallene, så sammensetningen må vurderes nøye.

I nederste rekke til venstre ser vi igjen Chaetodon ornatissimus, denne gang på et merke fra Maldivene. Det er interessant ettersom vi ikke har funnet noen kilder som bekrefter at arten finnes så langt vest som Maldivene. Spørsmålet er om den finnes der likevel, eller om det maldiviske postvesen helt enkelt har valgt å avbilde en vakker fisk uten tanke på om den finnes i landet eller ei - slik mange andre land gjør.

I midten nederst, på frimerket fra Cuba, finner vi en av de mindre fargerike sommerfuglfiskene - Chaetodon sedentarius. Denne karibiske arten forekommer nå og da i handelen i USA, men i Europa er den temmelig sjelden å se. Den naturlige næringen består stort sett av smådyr som børstemark, reker etc, og den er derfor rimelig grei å tilvende et liv i akvarium.

Helt til slutt, på det lille merket fra Tanzania, ser vi Chaetodon bennetti. Den er en usedvanlig vakker fisk, men igjen dessverre en næringsspesialist på koraller og bortimot umulig å holde i akvarium med den teknikk vi kjenner i dag. Enn så lenge bør arten definitivt få bli igjen på revet!


Følg pilen for å lese mer om
'Fisk på frimerker'

© 1999, Aquarium World