Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Nordsømuseet i Hirtshals
Hirtshals er et av de steder i Danmark som får besøk av flest nordmenn, takket være fergetrafikken til Kristiansand og Oslo. Likevel er det ikke så veldig mye de fleste får med seg av distriktets severdigheter - med mindre man regner 'Slagter Winther' som severdighet. Det er imidlertid minst én svært god grunn for å stoppe opp et par timer ekstra i denne lille, forblåste havnebyen: Nordsømuseet!
Nordsømuseet, Hirtshals
Nordsømuseet er et spennende akvarieanlegg som har spesialisert seg på livet i Nordsjøen, primært livet langs Danmarks kyst. Dette gjør de også særdeles vellykket. Vi har etterhvert - på grunn av utallige besøk på offentlige akvarier over hele verden - blitt temmelig blasserte når det gjelder akvarieopplevelser. Det er forholdsvis sjelden det er grunn til å hente frem superlativene. Nordsømuseet er imidlertid så absolutt verd et besøk.

Et akvarium i utvikling
Nordsømuseet åpnet i januar 1984, som en del av forskningsinstitusjonen Nordsøcentret. Hele tiden har anlegget holdt seg oppdatert og interessant. Ved våre gjentatte besøk har det gledet oss at akvariene er velholdte og rene, med sunne dyr og interessante utstillinger.

Nordsømuseet åpnet i 1984Fra starten omfattet utstillingene mange små og store akvarier, samt et utendørs "sælarium" på 800.000 liter. Akvariene fantes i størrelser fra bare 30-40 liter og oppover, avhengig av hva man ønsket å vise. Lenge var det 120.000 liter store sylindriske "senterakvariet" det største. Det viser et utvalg av velkjente fisker som f.eks. torsk, sei og piggvar. I mai 1998 kom en helt ny attraksjon i form av et gigantakvarium - "Oceanarium" - på 4,5 millioner liter; et anlegg som er så spesielt og interessant at 'Aquarium World' spanderer en egen side på dette (følg denne linken).

Åpent sjøvannssystem
Nordsømuseet opererer med et såkalt 'åpent sjøvannssystem', hvilket innebærer at de unngår mange av de problemer som man har når det samme vannet må brukes om og om igjen. Takket være en daglig utskifting av 5-20% av vannet i anlegget, med vann som pumpes opp på vestsiden av Hirthals havn Nordsømuseet har mange små og store akvarier, med interessante og pedagogisk godt presenterte utstillinger(3 km fra akvariet), klarer Nordsømuseet seg med ganske begrenset og enkel filtreringsteknikk - overveiende basert på store sandfiltre. Her må det dog skytes inn at åpne sjøvannssystemer ikke bare er fryd og gammen. Om man unngår noen problemer får man andre igjen; ikke minst er man svært utsatt for svingninger i havets vannkvalitet, f.eks. variasjoner i næringsinnhold gjennom året. En følge av dette, som svært mange åpne systemer sliter med, er ekstrem algeoppblomstring i akvariene. I Nordsømuseet ser det imidlertid som om man lykkes i å holde dette under noenlunde kontroll.

Hvordan finne fram?
Nordømuseet ligger i gangavstand fra havnen, på venstre side like etter 'Hotel Skaga' når du kjører fra fergene i retning Hjørring.


Nordsømuseet
Willemoesvej
DK-9850 Hirtshals
Internet: http://www.north-sea-museum.dk/


På neste side kan du lese om
'Nordsømuseets Oceanarium'

© 1999, Aquarium World