Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
London Aquariums akvarieinteriører
Det første vi vurderer, når vi besøker et nytt offentlig akvarium, er hvordan det fungerer biologisk, eller med andre ord hvor godt dyrene ser ut til å trives. London Aquarium ligger definitivt godt an på dette punktet når det gjelder fiskene, men noe dårligere med hensyn til evertebrater (som f.eks. koraller). I internasjonal målestokk hevder de seg allikevel godt over gjennomsnittet. Neste punkt i vår sjekkliste er akvarieinteriørene:
En vakker vestafrikansk ferskvannsbiotop, som kanskje hadde blitt bedre med mindre betong (?)
Akvarieinteriørene
Et akvarieinteriør - altså innredningen av det enkelte akvarium - skal ideelt sett gjenspeile den biotopen det er ment å illustrere. Det kan gjøres helt naturalistisk, med så naturtro innredning at du lures til å tro at du faktisk befinner deg på det bestemte stedet i naturen, eller det kan gjøres abstrakt, med mer kunstneriske antydninger av hvor du befinner deg.

Et korallrev av betong er ikke spesielt naturtroDirekte gjenskaping av naturen er vanskelig, og det er f.eks. svært få som virkelig mestrer det å lage kunstige klippevegger og trestammer. Etter å ha sett noen hundre (eller kanskje noen tusen) mislykkede forsøk på å lage naturalistiske innredninger, begynner vi (Akvariekonsulenten Svein A. Fosså) å bli passe lei av krampeaktige forsøk på å få betong til å se ut som naturlige formasjoner. Det blir sjelden bra, og dessverre føyer London Aquarium seg inn i rekken av etablisementer hvor betongmanien har tatt litt overhånd.

Men noe er svært bra!
London Aquariums aller mest vellykkede innredning er etter vår mening de helt kunstige "Påskeøy-kulissene" i Stillehavsakvariet. Her svømmer haier og stimfisker mellom gigantiske kopier av de berømte statuene fra Påskeøya. Slike statuer finnes selvfølgelig ikke under vann (iallfall ikke i oppreist stilling) andre steder enn i London Aquarium, men de fungerer godt som en indikasjon på hvor i verden vi befinner oss. Dessuten er de både vakre og mystiske, og betongen de er laget av fungerer godt nok som illusjon. Ten points from the Norwegian jury!

De beste interiørene i London Aquarium er dem som kopierer andre menneskegjorte gjenstanderLikeledes fungerer det bra når man viser fisker mot andre kopier av menneskegjorte gjenstander - som mursteinsvegger, skipsvrak og antikke søyler og tempelruiner. London Aquarium har en hel del gode eksempler på dette. Betong formet som steiner, fjellformasjoner og klippevegger ser imidlertid mer ut som nettopp betong enn som natur - også i London Aquarium. En del av overvanns-dekorasjonene virker også noe tilfeldig sammenrasket, med f.eks. støvete tørkede sivaks og svært åpenbart kunstige valmuer.

Støvete tørkede dunkjevler ser gjerne ut som støvete tørkede dunkjevler, selv om man vil ha det til å virke naturtroI et offentlig akvarium som skryter av at vannrensingsanlegget alene kostet nær 32 millioner norske kroner (2,5 millioner pund - jfr. 'The Official Book of the London Aquarium', side 54) kunne man kanskje ha forventet at det hadde blitt brukt noen kroner på mer kompetente fagfolk til innredningsarbeidene også? Men OK, dette er sannsynligvis flisespikkeri fra en overkritisk anmelder. London Aquarium er et godt offentlig akvarium; det er vakkert, spennende, lærerikt og vel verd et besøk. God tur til London!

© 1999, Aquarium World