Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
London Zoo Aquarium
London Zoo i Regent's Park er en av de eldste og mest berømte zoologiske hager i verden. Den ble åpnet som en lukket park for de ca. 98.000 medlemmene av 'Zoological Society of London' i 1828, nærmere bestemt den 27. april. Parken ble en stor suksess, og i 1847 ble den åpnet for alminnelig besøkende. På mange områder ble London ZooInngangspartiet til akvariet i London Zoo ledende i verden i utviklingen av nye attraksjoner. I 1849 kom verdens første reptilhus, og i 1853 det første offentlige akvariet. I 1881 kom verdens første insekthus.

I 1950-årene var London Zoo på sitt aller største og mest vellykkede, med omkring 3 millioner besøkende i året, men i de senere årene har popularitet og besøkstall gått nedover. Tidlig på 90-tallet så det ut til at parken ville måtte stenge og dyrene bli solgt, men generøse pengegaver og det ekstra besøket som kom på grunn av de mange presseoppslagene har hittil hindret dette.

Det første akvariet sto i 37 år
Det første akvariet i London Zoo ble startet på initiativ fra pionerakvaristen Philip Henry Gosse (også kjent som forfatteren av verdens første akvariebok). Det var et forholdsvis lite akvarieanlegg, men spennende nok til at det utløste en bølge av etableringer av offentlige akvarier over hel verden.

Allerede i 1854 utviklet Gosse en oppskrift for produksjon av kunstig sjøvann og gjorde det mulig for akvariet i London Zoo å holde sjødyr, uten det strevsomme arbeidet med å transportere vann fra kysten. Forøvrig er det svært lite informasjon å finne i litteraturen om hvordan dette akvariet faktisk var, annet enn at det sannsynligvis var forholdsvis lite, med hensyn til antallet akvarietanker.

Før 1890 ble akvariet nedlagt- omtrent samtidig med to mindre Londonakvarier som i mellomtiden var blitt etablert i henholdsvis Crystal Palace og Westminster (øyensynlig på omtrent samme sted som det moderne London Aquarium i dag ligger). London var dermed uten noe offentlig akvarium, helt frem til 1924.
Utstillingshall i London Zoo Aquarium
Det "nye" London Zoo Aquarium
Det nye London Zoo Aquarium åpnet i 1924, under den kunstige fjellformasjonen 'Mappin Terraces' hvor det fortsatt ligger, den dag i dag. Det nye akvariet tok 2 år å designe og bygge, og kostet 55.000 pund. En ny idé i dette akvariet var at publikum gikk i tilnærmet mørke - hvor det eneste lyset var det som kom fra akvariene. I dag er dette nesten selvsagt i akvariearkitekturen (så mye kanskje at det kunne være på tide å tenke nytt litt oftere), men i 1924 var det et spennende nytt virkemiddel.

Totalt fikk det nye akvariet ca 100 tanker, varierende i lengde fra 30 cm til 9 meter; det største med et volum på nær 23.000 liter. Akvariene var bygget av betong og skiferplater, med bare fronten i glass. Sjøvann ble fraktet inn fra Biskayabukten og lagret i et 500.000 liters underjordisk reservoir. Modnet ferskvann hadde man i et tilsvarende reservoir på 250.000 liters volum. Filtreringen var basert på sandfiltre.


På neste side kan du lese om
'London Zoo Aquarium - i dag'

© 1999, Aquarium World