Aquarium WorldDiverse artikler

Bi-hobbier
Frimerkesamling
Fiskefigurer

Bokomtaler

Historie

Reisehjørnet
Offentlige akvarier

Anbefalte linker

Wallpaper

Forfattere

Søkemotor

 
 
 
Haus des Meeres - Wien
Østerrikes hovedstad har mye å by på, ikke minst av kunst, kultur og god mat. Dessuten har Wien faktisk ikke mindre enn to offentlige akvarier. Det ene ligger i dyreparken Schönbrunner Tiergarten og er nyåpnet, etter total renovering, høsten 1999. Det andre Wien-akvariet, og tema for denne artikkelen, er det 40 år gamle 'Haus des
'Haus des Meeres' i Esterhazypark, WienMeeres' (=Havets hus).

Haus des Meeres drives av den ideelle foreningen 'Gesellschaft für Meeresbiologie' som ble grunnlagt i 1958 av bl.a. betydningsfulle forskere som Dr. Rupert Riedel (forfatteren av 'Fauna und Flora der Adria', standardverket om livet i Adriaterhavet) og Dr. Ferdinand Starmühlner.

Man kan nok undre seg over stedsvalget for etablering av dette akvariet, i et heller lite vakkert 'Flakturm' (luftvernskyts-tårn) fra 2. verdenskrig, men vi får anta at man tok i bruk det man kunne få disponere for en rimelig penge. Akvariets eksteriør er derfor ikke mye å skryte av, men innvendig rummer det noen interessante utstillinger.

Akvarier i flere etasjer
Haus des Meeres disponerer mange etasjer i bunkersen, dels for utstillinger, dels for laboratorier og kontorer. Utstillingsdelen omfatter såvel tropisk som temperert og kaldt vann, saltvann og ferskvann. Dessuten er den en ganske interessant og estetisk vellykket terrarieavdeling med fokus på slanger.

Høsten og vinteren 1999 pågår det omfattende byggearbeider på Haus des Meeres for å utvide med et beplantet tropehus i form av et trekantet "glassbur" som henges på fasaden. Glassburet vil få en bredde på 19 meter, en høyde på 22 meter og en dybde på 11 meter, og formodentlig bli en betydelig attraksjon for akvariet.

Generelt er Haus des Meeres ikke blant de mest interessante akvarier vi har besøkt, og slett ikke av de biologisk mest vellykkede. Den lidenskapelige akvarist vil likevel gjerne ha med seg det meste med akvaristisk tilsnitt (!), og noen interessante småting vil man alltids kunne finne.

På neste side kan du lese mer om Haus des Meeres' nåværende utstillinger.

Hvordan finne fram?
Haus des Meeres ligger sentralt, like ved den kjente forretningsgaten Mariahilfer Straße (som går fra Westbahnhof til Kunsthistorisches Museum). Ta undergrunnsbanen U3 til stoppested Neubaugasse. Derfra er det bare et par hundre meter å gå til akvariet.


Haus des Meeres
Esterhazypark
Fritz Grünbaumplatz 1
1060 Wien
Internet: http://www.haus-des-meeres.at/


På neste side kan du lese om
'Utstillingene i Haus des Meeres'

© 1999, Aquarium World